Diferenta intre CV si scrisoarea de intentie


Inainte de a incepe redactarea CV-ului si a scrisorii de intentie, este important sa stiti care este utilitatea lor reala in procesul de angajare.

Cei mai multi candidati isi indreapta toate eforturile pentru redactatrea CV-ului si pun pe locul doi redactarea scrisorii de intentie. Este foarte important sa stiti ca o companie cauta inainte de toate competente, nu oameni.
CV-ul
Atentie sa nu amestecati informatiile din CV cu cele din scrisoarea de intentie. CV-ul este un rezumat care contine toate informatiile importante ale unui candidat. Acesta are scopul de a informa angajatorul despre competentele si aptitudinile de care ar putea sa beneficieze daca v-ar angaja.
CV-ul este o fisa tehnica a candidatului care permite prezentarea informatiilor cu caracter profesional. Exista o singura exceptie de la acesta regula : rubrica « hobby-uri ». Aceasta rubrica din CV contine principalele hobby-uri extraprofesionale ale candidatilor. Atunci cand prezentati informatiile din aceasta rubrica trebuie sa tineti cont ca CV-ul este un document profesional si trebuie sa fie prezentat intr-un mod profesionist.
Scrisoarea de intentie
In primul rand, trebuie mentionat ca scrisoarea de intentie nu trebuie sa parafrazeze CV-ul, ci ar trebui sa reprezinte o motivatie pentru trimiterea candidaturii. Scrisoarea de intentie este documentul prin intermediul caruia angajatorul ar trebui sa inteleaga cererea voastra.
Dupa consultarea CV-ului si scrisorii de intentie, angajatorul trebuie sa fie in masura sa afle daca persoana respectiva dispune de competentele necesare si, daca parcursul sau, demonstreaza ca ar fi persoana potrivita pentru job-ul propus.
Trebuie sa stiti ca exista elemente care fac diferenta intre o candidatura si o candidatura perfecta. Candidatura perfecta trebuie sa va prezinte intr-o lumina profesionista si trebuie sa retina atentia angajatorului. CV-ul si scrisoarea de intentie sunt elemente care contribuie la reusita voastra profesionala.

Primul contact pentru interviul de angajare


Chiar daca este vorba despre o programare pentru un interviu, primul contact telefonic cu angajatorul este foarte important si trebuie tratat cu seriozitate.

In momentul in care sunteti contactati in vederea stabilirii unei intalniri pentru interviu, atitudinea pe care o aveti si modul in care raspundeti solicitarii poate influenta intr-o mare masura prestatia voastra ulterioara in cadrul procesului de recrutare.
Odata ce v-ati depus CV-ul pe diferite site-uri de recrutare, este bine sa ramaneti in alerta si sa va pregatiti pentru a fi contactati in vederea stabilirii unui interviu, pentru a nu fi luati prin surprindere, sau cel putin, pentru a nu da impresia la telefon ca nu stiti despre ce este vorba.

In primul rand, daca in momentul in care sunteti contactati, va aflati intr-un loc nepotrivit, galagios si nu puteti remedia acest aspect, este de preferat sa reprogramati convorbirea telefonica. De asemenea, este important ca in momentul convorbirii sa fiti pregatiti pentru a putea nota informatiile pe care le primiti.

Cu ocazia contactarii in vederea programarii pentru interviu, trebuie sa va concentrati asupra urmatoarelor elemente:
- numele firmei angajatoare;
- numele postului pentru care candidati;
- numele persoanei cu care veti sustine interviul (daca vi se comunica);
- data si ora la care va avea loc interviul;
- adresa exacta a locului unde veti sustine interviul;
- persoana de contact pentru situatii neprevazute.

Daca persoana care va contacteaza pentru stabilirea unui interviu, nu va da toate informatiile necesare, nu ezitati sa le cereti. Atentie insa sa nu exagerati cu intrebarile! Nu cereti sa vi se citeasca anuntul de recrutare la telefon pentru ca nu va amintiti despre ce job este vorba.
Odata ce v-ati notat numele firmei si al postului, puteti cauta singuri mai multe informatii despre postul respectiv.
Mai mult decat atat, pastrati-va curiozitatile despre job pentru momentul interviului, si nu cereti prea multe detalii cu ocazia acestui prim contact telefonic, cum ar fi informatii despre salariu, programul de lucru sau responsabilitatile in cadrul postului. Toate aceste elemente le veti afla la interviu.

La finalul convorbirii telefonice, verificati data si ora interviului, pentru a fi siguri ca ati inteles corect, precum si datele de contact ale persoanei cu care puteti lua legatura in cazul unor situatii neprevazute pe care trebuie sa le anuntati.
Daca dupa acest contact telefonic, veti primi si un email cu informatiile necesare pentru interviu, nu uitati sa raspundeti printr-un mesaj de confirmare, in care sa va manifestati interesul pentru intalnirea ce va avea loc.

Retineti faptul ca primul contact telefonic pentru interviu face parte din procesul de recrutare si va poate influenta pozitiv sau negativ prestatia ulterioara.


Cumparati produse de la partenerii nostrii